Un puț de apă are nevoie de întreținere în timp util, la fel ca orice alt sistem de utilități conectat la casă. Există o serie de motive pentru care acesta cedează, și nu se datorează doar întreținerii intempestive sau lipsei de întreținere.
Viitoarea defalcare este uneori stabilită în faza de foraj, când normele tehnologice și de construcție sunt încălcate în mod grosolan. Poate fi vorba de alegerea greșită a filtrului și a diametrului țevii (în raport cu dimensiunea găurii de foraj), de utilizarea de materiale corozive și așa mai departe. De asemenea, este destul de frecventă greșeala la instalarea echipamentelor de pompare. De exemplu, uitarea de a aranja o scurgere de iarnă sau nerespectarea etanșeității conexiunilor de cabluri.
Cele mai frecvente defecte
Cele mai frecvente semne de avertizare sunt:
Nămol și orice impurități din apa de intrare;
O scădere bruscă a debitului.
Toate acestea sunt indicii ale formării de nămol, care necesită curățarea imediată a puțului.
În caz de tergiversare din partea proprietarilor, echipamentele costisitoare sunt sortite să se defecteze și ele.
Alte cauze ale eșecului unui puț de apă sunt:
Procesul de forare
Înnisiparea (apariția nisipului în apă) apare dacă apa nu este adaptată corespunzător (de exemplu, ochiuri prea mari) sau dacă ecranul filtrului, care este instalat sub nivelul de imersie al pompei, este deteriorat.
Deteriorarea calității apei – apa și-a schimbat compoziția și a devenit contaminată cu impurități chimice. Acest lucru este cauzat, de obicei, de aspirarea apei din alte orizonturi purtătoare de apă subterană, din cauza unei injecții inadecvate și a unei injecții între conducte.
Lacunele sunt umplute cu apă de proastă calitate, adică apă nefiltrată. Calitatea este determinată prin analize chimice pentru a detecta impuritățile și contaminarea bacteriană. Apa de topire și pătrunderea apei de ploaie pot fi, de asemenea, cauza unei defecțiuni. De aceea este atât de important să se mențină etanșă camera de cazemată care protejează capul conductei principale.
Înnisiparea reprezintă acumularea de particule mici în apă. Cel mai adesea este cauzată de ruperea filtrului (ruperea ochiurilor de plasă din cauza uzurii).
Turbiditate – modificarea transparenței apei. Acest lucru poate avea mai multe cauze. De exemplu, ruperea filtrului, impurități de fier din cauza capacității slabe de filtrare a solului sau impurități biologice. Ar trebui efectuate teste de laborator pentru a exclude prezența poluanților sau a bacteriilor în apă. Uneori, colmatarea poate fi cauzată de un colaps al sondei (o scurgere în foraj) sau de o spălare a pietrișului de pe fundul sondei.
O scădere a debitului (scăderea ratei de producție) este o consecință a utilizării pe termen lung a sondei. Acest lucru poate fi corectat prin curățarea filtrului, a conductei principale și prin înlocuirea pompei (uneori cauza este uzura și scăderea capacității).
Schimbarea poziției (deplasarea) acviferelor este un fenomen destul de rar dacă adâncimea puțului este aleasă corect. Din cauza proceselor naturale din sol, stratul purtător de apă își poate pierde etanșeitatea și se poate infiltra în straturile mai adânci ale pământului.
Erorile de proiectare și de instalare includ o listă destul de extinsă de cauze ale eșecului puțului. Acest tip de eșec include o etanșare necorespunzătoare, utilizarea de conexiuni nefiletate, instalarea necorespunzătoare a filtrului cu plasă sau cu pietriș, adâncimea insuficientă a puțului, armarea slabă a tubulaturii etc. Încălcările grave în instalarea echipamentelor sunt neasigurarea izolației etanșe, selectarea incorectă a dispozitivelor și a cablurilor.
Uzura echipamentului are loc în timpul funcționării active. Aceasta este o parte inevitabilă a funcționării unui puț de apă. În cele mai multe cazuri, echipamentul trebuie înlocuit sau revizuit. Trebuie efectuată o întreținere periodică pentru a preveni defecțiunile. În acest caz, profesioniștii pot fi de un ajutor neprețuit pentru proprietari. De asemenea, merită să nu uitați să eliminați echipamentul în cazul unei defecțiuni.
Defecțiunile conductelor sunt cauzate de uzura în timp sau de tehnici de instalare defectuoase. Aceasta poate fi cauzată de coroziune, scurgeri, colaps parțial al coloanei de ciment a sondei.
Ruptura pompei apare în cazul unor nereguli în timpul instalării sistemului de apă sau în timpul întreținerii. Cea mai frecventă cauză a unei rupturi este un cablu de siguranță slăbit. Dacă pompa este ridicată de la suprafață în mod incorect sau brusc, aceasta se poate bloca în puț, iar cablul de salvare se slăbește și pompa se rupe.
Pierderea etanșeității componentelor individuale dintr-o foraj duce aproape întotdeauna la o funcționare defectuoasă a sondei. Etanșeitatea poate fi compromisă la capul de foraj, la coloană (din cauza distrugerii structurii de beton) și la patul de pietriș (din cauza eroziunii acestuia de către debit).
Apariția bulelor de aer în apă este primul semn al scăderii nivelului apei. Defecțiunea este cauzată de o scurgere, de o deplasare a patului de apă sau de o eroare inițială în calculul adâncimii. Acesta poate fi reparat prin repararea tubulaturii, izolarea capului de foraj sau prin reinstalarea sondei.
Cum se repară
Reparație completă a fântâniiNu întotdeauna este posibilă repararea fântânii de apă. Corectitudinea sa este determinată în mare măsură de acuratețea diagnosticului, pe care nimeni nu o poate deține mai bine decât profesioniștii (necesită experiență și echipament special).
Mulți proprietari sunt atenționați de costul ridicat al serviciilor oferite. Cu toate acestea, se va putea efectua o reparație calitativă de unul singur doar pentru anumite tipuri de defecțiuni. Lista acestora este destul de scurtă. De exemplu, o pompă sau un filtru poate fi înlocuit, desigur, cu respectarea normelor de siguranță.
Căderea accidentală într-o fântână a oricărui obiect (de exemplu, o rangă) va provoca eșecul său final.
Supravegherea lucrărilor
Încredințând lucrările de reparații unor profesioniști, proprietarii vor putea cu greu să se relaxeze. La urma urmei, ei vor fi interesați dacă banii cheltuiți vor fi plătiți – dacă reparațiile vor fi efectuate calitativ.
Pentru a vă asigura împotriva problemelor cu lucrătorii, este necesar să urmați câteva reguli simple:
Echipa angajată pentru lucrări în cadrul unor firme care sunt bine stabilite pe piață;
Este o idee bună să vă consultați cu un specialist independent în paralel cu lucrările de reparații.
O abordare profesională a reparațiilor implică mai mulți pași
Măsurarea adâncimii și determinarea nivelului apei – adică o inspecție vizuală.
Verificarea tuturor îmbinărilor și a stării țevilor cu o foraj specială – folosind o așa-numită metodă de diagnosticare geofizică.
Inspecție repetată cu o cameră video (coborâtă pe un cablu special) – aceasta se face pentru a verifica rezultatele diagnosticului geofizic.
Curățarea și spălarea se realizează cu ajutorul mai multor tipuri de drage și raclete de diferite diametre, precum și cu ajutorul unei capcane pentru colectarea contaminanților. Trebuie remarcat faptul că metoda de curățare a ciocanului de apă este considerată depășită (poate deteriora grav structura puțului). Pentru murdărirea complexă, se utilizează o pompă, un pistol tehnic și alte echipamente speciale.
Atunci când reparația nu este posibilă
În unele cazuri, repararea nu este posibilă sau costă mai mult decât forarea unui puț nou. De exemplu, dacă filtrele nu au fost instalate corect (deasupra nivelului apei).
Experții în daune ireversibile includ: Procesul corectiv
instalarea incorectă a filtrului;
absența unui filtru de pietriș;
filtru inamovibil (nu poate fi înlocuit);
nivelul scăzut al apei;
utilizarea unei construcții de tip fluier de unică folosință (un astfel de puț servește până la 7 ani).
Pentru ca puțul de apă să dureze cât mai mult timp, experții îi sfătuiesc pe proprietarii acestor surse de apă să nu uite de întreținerea tehnică și preventivă. În mod ideal, fântânile ar trebui să fie inspectate o dată pe an. Și este necesară o spălare regulată pentru a menține debitul. Puțurile din solul nisipos trebuie să fie curățate o dată la cinci ani. Izvoarele arteziene nu ar trebui să fie reabilitate mai des decât o dată la zece sau cincisprezece ani. După un proces de recuperare abil, câștigul de apă durează de obicei până la șapte ani.
Echipamentele moderne permit dezmembrarea completă a unei sonde. După ce au fost efectuate toate reparațiile necesare, puțul este reinstalat în locația sa inițială, la aceeași adâncime sau la o adâncime mai mare.
Factorul decisiv care influențează puritatea apei rezultate este locația și adâncimea aleasă pentru foraj.
Distrugerea este adesea cauzată de apele reziduale agresive. În cazul în care există o conductă de canalizare, o mină sau o carieră, un puț nefuncțional, tubulatura nu mai poate rezista tensiunilor și începe să se prăbușească. Același lucru se întâmplă atunci când se utilizează pompe cu vibrații. Specialiștii recomandă cu tărie instalarea de pompe de tip centrifugal în puț.
O altă greșeală frecventă este grosimea insuficientă a filtrului de pietriș (umplutură). Apa spală rapid pietrișul, gaura de foraj își pierde etanșeitatea, iar în ea apar nămolul și nisipul. Pentru a preveni contaminarea bacteriană, se recomandă instalarea unor filtre de decontaminare suplimentare sau albirea puțului la intervale regulate.
Compania noastră se ocupă de mulți ani de curățarea fântânilor din casele de la țară; nu folosim nicio metodă reactivă de refacere a randamentului fântânilor, adică nu folosim substanțe chimice pentru dizolvarea nămolului și a depunerilor colmatate la filtru sau în zona din jurul acestuia. Metodele noastre sunt foarte prietenoase și ne permit să repunem în funcțiune chiar și o fântână complet dezafectată.
Tehnici de curățare a puțurilor.
Compania noastră folosește una dintre cele mai avansate metode de curățare a puțurilor – electrohidropulsia. Această metodă se bazează pe transformarea unui impuls electric într-un hidroimpuls.
Unda electrică de mare putere, dar cu durată de viață extrem de scurtă, curăță filtrul în sine și întreaga zonă din jurul acestuia, așa-numita zonă de prefiltrare, de toate depunerile solide. Această tehnică de curățare s-a dovedit a fi mai delicată decât multe altele și nu distruge filtrul sau peretele găurii de foraj și nici nu provoacă amestecarea tubulaturii, în ciuda forței mari a ciocănitului de apă. Impulsul scurt al undei de șoc distruge complet și îndepărtează toate posibilele depozite solide. Costul de curățare a fântânii prin această metodă este destul de scăzut, combinat cu o eficiență ridicată și siguranță pentru fântână. Un mare avantaj al curățării cu impulsuri electrice a puțurilor este, de asemenea, faptul că poate fi utilizată într-o gamă largă de condiții și în puțuri de până la 300 de metri adâncime.
Experiența noastră arată că, folosind această tehnică, după curățare, puțul produce rezultate identice cu cele din momentul punerii în funcțiune și, uneori, chiar mai bune, datorită impactului undei de șoc asupra zonei de fund de foraj și a îmbunătățirii permeabilității rocilor prin curățarea fracturilor și a găurilor de perforare.
Cea de-a doua tehnică de curățare a puțurilor de apă potabilă se numește Earlift. Ocazional se poate auzi și numele Airlift sau Airlift.
Airlift este o metodă care curăță puțul cu ajutorul unui jet puternic de aer comprimat. Este nevoie de un compresor de bună calitate și de o țeavă pe toată lungimea, care să fie puțin mai mică decât secțiunea transversală a carcasei.
Aerul comprimat este pompat în gaura de foraj, care este împins de apa sub presiune, scoțând nămolul și nisipul. Pentru a preveni ca toate resturile care vor zbura să inunde teritoriul rural, pe conductă se pune un manșon special din pânză, iar apa murdară cu nisip și nămol este drenată într-un sistem de drenaj sau într-un container pregătit.
Etapele de spălare a puțului cu ajutorul unui airlift.
O țeavă metalică este introdusă în gaura de foraj, cu un furtun de deviere sau „furtun” atașat la capătul său extern. Țeava este împinsă cât mai mult posibil în depozitele de nămol de pe fundul apei.
Se utilizează un compresor pentru a pompa aer sub presiune în gaura de foraj.
Nămolul și nisipul încep să circule și să se amestece cu apa și, sub presiunea apei, masa este suflată în sus cu viteză mare în manșonul de deviere.
Se consideră că spălarea este completă atunci când din puț iese doar apă curată, fără nisip și nămol.
În ciuda simplității aparente a acestei metode, ea ar trebui să fie utilizată numai de către profesioniști, deoarece, dacă spălarea erlift este efectuată incorect și se aplică o presiune prea mare la gaura de foraj, este posibil ca aceasta să fie grav deteriorată.
Cel mai bine este să folosiți împreună cele două metode de mai sus pentru a curăța bine fântâna. În acest fel, filtrul și zona înconjurătoare pot fi complet dizolvate, iar nămolul și nisipul pot fi îndepărtate.
Dacă este necesar, rugina și murdăria pot fi îndepărtate de pe carcasa însăși fără a o înlocui. Acest lucru se face cu ajutorul aparatelor de înaltă presiune sau, așa cum sunt ele denumite în mod corespunzător, hidrodinamice. Necesitatea acestei metode devine evidentă după diagnosticarea completă a puțului.
Curățarea forajelor este necesară periodic pentru fiecare sursă de apă potabilă din casele de la țară. În timp, puțurile se colmatează, nisipul este spălat și perforația acviferului se înfundă. O problemă frecventă apare și în cazul țevii de înveliș: aceasta ruginește din interior, ceea ce duce la probleme cu alimentarea cu apă, poate exista mobilitate a curbelor sale în locurile de fixare și așa mai departe.
Nu este recomandat să curățați singur gaura de foraj, deși Internetul este plin de astfel de sfaturi, care promit rezultatul și ușurința de performanță. Dar, de fapt, se dovedește destul de diferit: pentru desfășurarea corectă a curățării puțului aveți nevoie de cunoștințe extinse nu numai în tehnicile în sine, dar și de o mare experiență practică, care este dobândită de-a lungul anilor, precum și de cunoașterea subtilităților de lucru, posesia echipamentului necesar. Diferitele tipuri de puțuri – abisinian, artezian și altele – necesită o abordare specială.
Tipuri de puțuri
Există diferite tipuri de puțuri:
Un puț artezian este un puț adânc de până la 300 de metri în calcar. Apa din ele este foarte curată și gustoasă.
Abisiniană – un puț de mică adâncime, există o pompă mică, de obicei manuală, care este situată deasupra suprafeței pământului.
Puț cu nisip – adâncimea sa este de până la maximum 50 de metri.
Înainte ca un puț de apă potabilă să poată fi curățat, acesta trebuie să fie complet diagnosticat. Aceasta include determinarea vârstei puțului (este obligatoriu de știut pentru a înțelege ce metodă ar fi cea mai bună pentru un anumit puț), nivelul de înnămolire, debitul specific în acel moment și așa mai departe. Diagnosticul se realizează cu ajutorul echipamentului de teleinspecție, care permite o inspecție completă a puțului și evaluarea nivelului de contaminare, a stării generale a puțului, a stării filtrelor, a deplasării conductelor și a altor aspecte.
Trebuie să se țină seama de accesibilitatea la puț. Nu toți specialiștii dispun de echipamente mici care să le permită să ajungă la un puț situat într-un loc greu accesibil.
Echipamentul nostru este mic, astfel încât putem ajunge la orice fântână fără să vă săpăm grădina sau să vă distrugem gazonul. Toate lucrările sunt efectuate în conformitate cu reglementările tehnice, toate nuanțele sunt luate în considerare și putem restabili activitatea chiar și a unui puț complet înfundat.
Cauzele înfundării puțurilor.
O gaură de foraj poate fi blocată din mai multe motive:
există nisip în acvifer (aceasta este o problemă frecventă în cazul puțurilor pe nisip);
puțul de forare este rar folosit (după instalare, tehnicianul trebuie să avertizeze cu siguranță că aportul de apă trebuie să fie efectuat în mod regulat);
defectarea pompei și a filtrelor, înfundarea acestora;
instalarea defectuoasă a sistemului în sine, deplasarea țevilor;
volumul mic de apă extras;
deplasarea stratelor de sol.
Desigur, acestea nu sunt toate cauzele de înfundare a fântânii și, mai devreme sau mai târziu, se întâmplă cu orice aport de apă. De aceea, este atât de important să curățați fântâna în mod regulat și să apelați la un specialist la primele semne de înfundare.
Semnele unui puț înfundat.
Schimbarea culorii și a mirosului apei.
Oprirea alimentării cu apă sau o reducere considerabilă a volumului acesteia față de cel inițial.
Apariția nisipului în apă de fiecare dată când este pompată.
De aceea, îi sfătuim pe toți clienții noștri să nu aștepte până când fântâna nu mai funcționează și să se adreseze la noi pentru acest serviciu de îndată ce apar primele semne de înnămolire a apei potabile.
Primul semn că fântâna dumneavoastră are nevoie de curățare este o schimbare a culorii apei. De multe ori devine noroios: în el pot fi observate particule roșiatice, argiloase, verzui, nisip și nămol.
Apa își poate schimba mirosul: în loc de prospețime, miroase a mlaștină, mucegai sau ceva neplăcut.
O scădere a nivelului apei primite ar trebui, de asemenea, să alarmeze proprietarul puțului și să îl facă să se gândească la necesitatea de a-l curăța.
Toate aceste simptome pot apărea împreună sau separat, dar fiecare dintre ele este un indicator că este necesar să apelați la un specialist și să luați măsuri pentru a elimina nămolul, nisipul, depozitele de colmatare și rugina din carcasă.
Dacă apar unul sau mai multe dintre aceste simptome, nu trebuie să tergiversați și să agravați situația puțului – apelați imediat la specialiști. Nu este bine pentru sănătate să beți apă cu proprietăți schimbate, apă contaminată, iar mecanismul forajului se va uza mult mai repede. Ca urmare, este posibil să suferiți nu numai fizic, ci și financiar.
De mult timp, în mediul rural a fost o practică obișnuită furnizarea de apă potabilă prin intermediul diferitelor fântâni. Este convenabil și practic: nu este nevoie să plătiți pentru apă, vine extrem de curată și gustoasă, puteți pune și o pompă. Dar, mai devreme sau mai târziu, orice fântână se va colmata și atunci este necesar să se apeleze la profesioniști pentru a curăța fântâna cu apă potabilă. Cu toate acestea, cel mai bine este ca fântânile să fie curățate în mod regulat de nămol și nisip.
Încercarea de a curăța puțul pe cont propriu duce la faptul că acesta încetează complet să mai funcționeze (filtrul, pereții puțului sunt distruși, carcasa este deteriorată), iar problema este doar exacerbată. Ca urmare, curățarea auto-făcută a puțului duce doar la eșecul acestuia și la reparații ulterioare, ceea ce duce la cheltuieli financiare mari. Prin urmare, nu ar trebui să vă asumați riscul în acest caz, ci să apelați la maeștri, care vor ține curățarea puțului în conformitate cu toate regulile și în conformitate cu reglementările tehnice.
Nu recomandăm utilizarea de substanțe chimice pentru dizolvarea depunerilor colmatate de pe filtru și din zona de prefiltrare. Această metodă poate duce la probleme de calitate a apei potabile și necesită o spălare pe termen lung după aplicarea sa, precum și înlocuirea unor filtre.
Prețul de curățare a unui puț se bazează pe mai multe aspecte: complexitatea lucrării, nivelul de contaminare, vârsta puțului, locația hidrologică, adâncimea și metoda aleasă de curățare a puțului. De foarte multe ori trebuie să folosiți două sau toate cele trei metode împreună, în special în cazurile neglijate.
Cu cât amânați mai mult, cu atât este mai probabil ca fântâna să nu mai funcționeze sau ca apa să devină pur și simplu nepotabilă. Prin urmare, acest lucru va duce la creșterea prețului de curățare a puțului. De asemenea, este posibil să fie nevoie să reparați carcasa, să înlocuiți filtrele și așa mai departe, ceea ce va crește și mai mult costul întregii lucrări. Prin urmare, nu ar trebui să amânați curățarea unui puț.
Compania noastră efectuează curățarea puțurilor în Bucurestiului și în regiunea Bucurestiului. Ne ocupăm de puțuri de până la trei sute de metri adâncime și suntem pregătiți să ne ocupăm chiar și de cele mai disperate cazuri. Toate lucrările sunt efectuate în conformitate cu toate normele și reglementările; fântâna și filtrele dvs. nu sunt deteriorate, apa nu își va schimba caracteristicile chimice, deoarece nu folosim reactivi chimici și rămâne absolut sigură pentru băut.
Angajații noștri nu vă vor deteriora grădina sau gazonul, deoarece echipamentele folosite sunt de dimensiuni reduse, astfel încât putem curăța fântânile chiar și în cele mai dificile locuri.
După aplicarea erliftului, în curtea dumneavoastră nu va rămâne murdărie, nisip sau noroi. Toate apele uzate contaminate vor fi evacuate într-un sistem de canalizare sau în rezervoare special pregătite.
Toate lucrările de curățare a unui puț sunt efectuate cât mai repede posibil și oferim o garanție de un an pentru munca noastră. Experiența noastră vastă ne permite să readucem complet orice puț la capacitatea sa inițială.
Nu puteți face fără serviciul de spălare
În timpul exploatării unei surse independente de alimentare cu apă, nu puteți evita înfundarea acesteia. Frecvența de clătire a unui foraj depinde de caracteristicile solului și de intensitatea utilizării acestuia. Următoarele aspecte ar trebui să fie un indiciu că ar trebui să apelați la profesioniști:
o scădere a presiunii de alimentare cu apă;
O deteriorare a calității (turbiditate, miros neplăcut, schimbare de gust).
Experții noștri folosesc echipamente moderne de diagnosticare – camere de mare adâncime – pentru a determina cauzele fenomenelor neplăcute și pentru a selecta cea mai bună metodă de eliminare a acestora.
De cele mai multe ori, admisia de apă este pur și simplu spălată. Costul lucrărilor în acest caz va fi minim, depinde de adâncime. Prețul pentru curățenie în compania noastră este cel mai mic din regiune. Prețuri mai complete pentru curățarea puțurilor.
Metode de curățare a puțurilor
Aplicăm mai multe metode:
mecanice;
chimice;
mixte.
Metoda chimică utilizează reactivi inofensivi. Când lucrările sunt finalizate, puțul este spălat cu acid citric, asigurând siguranța completă a apei.
Mecanică presupune curățarea nămolului și a nisipului cu ajutorul unei pompe, suflarea aerului etc.
Un tratament complex include mai multe etape:
suflarea filtrului;
îndepărtarea dopurilor de nămol;;
îndepărtarea nisipului;
îndepărtarea ruginii;
igienizare, dezinfecție.
În aceste secțiuni puteți afla mai multe despre îndepărtarea nămolului și alte tipuri de lucrări de reparații ale puțurilor.
Curățarea puțurilor – prioritatea noastră principală
chistka-4
De mai bine de 10 ani, Repair Wells.rf deservește atât fântânile rurale, cât și cele industriale mari. Cu o experiență vastă în service-ul sistemelor de alimentare cu apă, experții noștri vor face treaba în cel mai scurt timp.
Vă rugăm să rețineți că, pe lângă curățarea și pomparea, este posibil să fie necesară verificarea echipamentului. De exemplu, repararea și înlocuirea unei pompe de scurgere. Pentru a vă curăța sistemul de alimentare cu apă sau pentru a obține o consultație gratuită din partea specialiștilor noștri, sunați la +7 (915) 499-09-01. În orice caz, trebuie să știți că, pentru a determina cauza exactă a defecțiunii, este necesar ca puțul dumneavoastră să fie deja diagnosticat la fața locului.
Dacă doriți ca fântâna dumneavoastră să dureze mult timp – contactați „Well Repair”. Toate lucrările vor fi efectuate cu o calitate ridicată și o atenție meticuloasă la detalii. Vă ajutăm 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână!
Spălare și curățare de înaltă calitate
Cel mai bun mod de a rezolva această problemă este să vă bazați pe profesioniști. În cazul în care curățarea sistemului de alimentare cu apă este atribuită unei persoane care nu are experiență în acest domeniu, este posibil să se agraveze problema și să se deterioreze echipamentul scump. Specialiștii companiei noastre au mulți ani de experiență în spălarea și curățarea puțurilor. Suntem gata să vă ajutăm să rezolvați problema poluării.
Etapele de curățare a puțului
Curățarea găurilor de foraj este un proces foarte fin, care necesită respectarea secvenței de acțiuni și a unei anumite ordini, precum și utilizarea de echipamente specializate care să permită efectuarea precisă a tuturor lucrărilor. În primul rând, se face o inspecție vizuală a sistemului de admisie a apei; apoi se îndepărtează capul puțului, se măsoară adâncimea puțului și se face un diagnostic video, care permite să se vadă starea reală a tuturor elementelor puțului, inclusiv a tubulaturii, a filtrului puțului și a pompei.
După obținerea unei imagini complete a stării și a condiției puțului, specialiștii procedează la curățarea puțului, alegând cea mai optimă metodă.
În prima etapă, după diagnosticarea fântânii și identificarea tuturor cauzelor de poluare, curățăm pereții, fundul și filtrul de impurități, nisip și tot ceea ce împiedică o alimentare normală cu apă. Apoi, turnăm un reactiv special în puț, care curăță puțul și echipamentul de rugină, nisip și nămol.
În cea de-a doua etapă, se realizează un hidroimpact pentru a crește presiunea apei din puț, pentru a scoate impuritățile rămase din puț. Puțul este apoi pompat pentru a obține apă curată.
După cum puteți vedea, specialiștii noștri sunt capabili să curețe fântâna în cel mai scurt timp posibil, deoarece confortul dumneavoastră depinde de acest lucru.
Galerie: curățarea puțului în regiunea Bucurestiului
Curățarea puțului cu metoda hidrodinamică
Cea mai răspândită și mai fiabilă metodă de curățare a puțurilor este metoda hidrodinamică, care se bazează pe utilizarea unui jet de apă sub presiune ridicată. Apa este pompată printr-o duză specială în puț, curățând în mod eficient pereții filtrului, îndepărtând nămolul, nisipul și alte impurități care împiedică fluxul de apă.
În comparație cu alte metode mai agresive de spălare a puțurilor, metoda hidrodinamică are o serie de avantaje:
Eficiență ridicată.
Siguranța mediului.
Eficiență ridicată.
Posibilitate de utilizare în puțuri mici.
Evită deteriorarea filtrelor și a altor elemente ale sondei.
Gamă largă de aplicații: curățarea rezervoarelor și a conductelor de depuneri și rugină.
Compania noastră deține competențe profesionale înalte și instalații moderne, care vă permit să curățați metoda hidrodinamică a puțului calitativ și rapid.
Cauzele avariilor de puțuri
Durata medie de viață a unei surse de apă potabilă este de 20-30 de ani. Cu toate acestea, în toată această perioadă, este necesară întreținerea preventivă și repararea periodică a puțurilor de apă.
Cele mai frecvente cauze ale defecțiunilor:
Toate aceste probleme sunt fenomene normale care apar în mod natural. Prin urmare, la cel mai mic indiciu al unei scăderi a debitului, este necesar să se afle cauza și să se ia măsuri preventive. În caz contrar, problema se va înrăutăți, de exemplu, dacă a început sedimentarea, acest lucru va duce în cele din urmă la deteriorarea pompei de adâncime și la înfundarea filtrelor.
Cum să identificați o defecțiune
În general, există o serie de semne care pot fi folosite pentru a diagnostica o fântână defectă. De exemplu:
Tabel de defecțiuni ale sondei
Cauză Problemă Soluție posibilă
Impurități în apă, schimbarea culorii, a mirosului sau a gustului. Stagnarea puțului Este necesară curățarea puțului.
Aceleași probleme de înveliș Înregistrare video pentru a verifica etanșeitatea zonei cu probleme.
Același Același Același Intrarea apei în carcasă Necesită o bună etanșare a zonei per țeavă.
Scăderea debitului Forajul s-a înfundat, filtrul s-a înfundat Carcasa trebuie curățată
Problemă la pompă Necesită fie întreținere preventivă, fie înlocuire.
În general, principala problemă a majorității puțurilor este înnămolirea. De cele mai multe ori, aceasta este fie rezultatul unei utilizări rare, fie o problemă cu un filtru de fund. Dar, pentru a fi sigur, trebuie să faceți o cercetare complexă. În acest scop, este recomandabil să invitați specialiști, deoarece nu se poate face fără echipamentul potrivit.
Modalități de curățare a unui puț de foraj în caz de înnămolire
În cazul în care motivul pentru eșecul puțului este înnămolirea acestuia, curățarea și repararea acestuia, pot fi efectuate prin eforturi proprii. Există mai multe metode în acest sens:
Toate aceste metode sunt accesibile și ușor de implementat. Acestea rezolvă în mod natural problema principală și permit restabilirea debitului normal la sursă.
Curățarea cu o tijă de imersie
O tijă de imersie este o bucată lungă de țeavă de oțel rotundă cu o supapă în partea de jos. Pentru a funcționa, acesta este conectat printr-o frânghie puternică la un trepied echipat cu un troliu.
Un mare avantaj al folosirii tijei este că poate fi utilizată pentru a curăța complet conducta de tubulatură, adică pot fi îndepărtate impuritățile mici, cum ar fi solul, nămolul și nisipul, precum și impuritățile mari, cum ar fi pietrișul și pietrele mici.
Este ușor să lucrați cu rigola:
Dezavantajele acestei metode constau în faptul că necesită multă muncă și timp.
Lift
Atunci când se utilizează un airlift, murdăria este îndepărtată de pe fundul găurii de foraj cu ajutorul aerului pompat sub presiune în interiorul acesteia. Prin urmare, este necesar un compresor puternic, cu o capacitate de cel puțin 10 atmosfere, pentru această activitate.
Curățarea se efectuează în acest mod:
Dezavantajul acestei metode este pericolul de a distruge filtrul de fund. Problema este că, în timp, rezistența sa scade, iar presiunea ridicată a aerului furnizat îl poate deteriora.
Pomparea cu o pompă
Aceasta este o metodă relativ simplă și este potrivită doar pentru îndepărtarea particulelor foarte mici – pietrele mai mari nu pot fi îndepărtate de pe fund. Va fi nevoie de o pompă specială, deoarece o pompă submersibilă normală nu va funcționa. Este posibil să profitați de două opțiuni:
A doua opțiune va fi mult mai ieftină, astfel încât pentru autocurățare este cel mai des utilizată.
Secvența de funcționare:
La curățare, trebuie respectate următoarele reguli:
Iar în timpul spălării, trebuie avut grijă ca lichidul pompat să nu fie prea gros.
Utilizarea a două pompe
Aceasta este una dintre cele mai ușoare modalități de a elimina blocajele cu propriile mâini. Spălarea se efectuează în această ordine:
Principiul sistemului este simplu – o pompă vibrantă pompează impuritățile din carcasă în rezervor. Apa este filtrată și pompată înapoi pe fund, unde sedimentele sunt spălate de presiune.
Curățenie profesională
În unele cazuri, este posibil să nu fie posibil să faceți o remediere bună pe cont propriu, așa că trebuie să apelați la organizații specializate.
Datorită echipamentelor speciale, aceștia pot efectua astfel de lucrări:
În plus, va trebui, de asemenea, să plătiți pentru plecarea maestrului. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, organizația specializată poate oferi consultanță profesională și poate garanta calitatea lucrărilor.
Repararea, curățarea și reanimarea fântânilor. Repararea apei.
Problemele legate de un puț de apă forat pe parcela dumneavoastră pot începe după doi sau trei ani de funcționare. Cel mai adesea este vorba de înnămolirea unui puț de foraj și reducerea adâncimii acestuia și, în consecință, reducerea producției de apă. Adesea, pereții găurii de foraj se prăbușesc deoarece țevile de înveliș „nu au putut” să se așeze la marcajul forat. Și multe altele, invizibile pentru un client, încălcări ale tehnologiei de forare a puțurilor de apă, fac imposibilă utilizarea sursei de apă în unii ani. Apa tulbure și nisipul care se „duce” în mod constant dintr-un puț indică absența sau ridicarea greșită a filtrului de foraj. Uneori ne asumăm sarcina de a reface „puțuri greșite”.
PUTEM REANIMA MAJORITATEA FÂNTÂNILOR DE APĂ MENAJERĂ!
Un exemplu de reparare și curățare a unui puț de succes, cu fotografii și o descriere a tehnologiei – voi împărtăși cu dumneavoastră.
Într-un sat din regiunea Ilfov, a fost forată adâncimea puțului, după cum i s-a spus clientului, douăzeci și unu de metri. Au găurit-o cu o șurubelniță. Carcasa fără filtru, cu țevi de azbest, până la nouăsprezece metri. Țevile nu au mers mai departe. La forarea puțului, clientul nu a fost prezent, soția era acasă.
A fost al doilea an!
Adâncimea fântânii a scăzut la 17 m. Clientul a reușit în mod miraculos să facă rost de o pompă submersibilă cu nisip gripat și, realizând că dacă lucrurile vor continua – va rămâne în sat fără apă, omul ne-a sunat. Întrebarea a fost: Ce au spus bormașinile? Răspunsul a fost: nimic!
Nu există prea multe opțiuni pentru a salva astfel de fântâni. Și cel mai eficient este de a scufunda în puț la adâncimea forată încă o coloană de țevi de tubulatură de diametru mai mic cu un filtru calitativ. Filtrul pentru fântână, care este fabricat în atelierul nostru, lasă apa să treacă nestingherită și nu lasă să treacă nisipul. În acest fel, putem garanta clienților noștri că, după curățarea și repararea puțului, pompa nu va fi spălată de nisip și adâncimea puțului nu va scădea.
Am făcut o estimare, ne-am înțeles cu clientul și am stabilit o dată.
Am aflat în prealabil diametrul carcasei de azbest și ne-am pregătit propriile țevi și filtre. De asemenea, ni s-a comandat o nouă pompă pentru puțuri de mare adâncime cu automatizare. Fosta pompă a proprietarului fusese deja reparată din cauza nisipului din puț, iar durata de viață a acesteia nu era cunoscută de nimeni.
Când am ajuns la fața locului, primul lucru pe care l-am făcut a fost să montăm o piscină gonflabilă și să o umplem cu apă din fântâna respectivă. Pompa era deja ridicată la o înălțime sigură și, în mod vizual, scotea aproximativ doi metri cubi de apă pe oră. Pompa a fost apoi scoasă din puț, iar o bandă de măsurat cu o greutate mare și plată a măsurat adâncimea până la oglinda apei și până la fund. Oglinda la zece metri și fundul la 16,7 metri. O pompă de 250 de wați pentru puțuri de mare adâncime era agățată de o țeavă HDPE de 32 de milimetri.
În partea de jos a găurii de foraj, atunci când a fost bătută cu o greutate, s-a constatat că nu era nisip, ci rocă dură. S-a luat decizia de a fora gaura. Dacă ar fi fost într-adevăr nisip, am fi plantat un șir de foraj cu un filtru și nu am fi forat. Tehnologia pe care am dezvoltat-o pentru forarea puțurilor de apă ne permite să „plantăm” tubulatura în nisip. ca și cum ar fi goală! Dar nu era nisip. Când am coborât burghiul în gaură, am văzut că fundul era o mizerie de calcar sfărâmat și nisip prăfuit. Fără dificultate am coborât cu o rotire la douăzeci de metri. Mai jos era o stâncă neatinsă. Debitul era potrivit pentru proprietar, așa că nu au forat mai mult. După ce am spălat gaura de foraj, am extras țevile de foraj. Carcasa noastră este o carcasă specială HDPE filetată, cu un diametru de o sută zece milimetri și o grosime a peretelui de șapte milimetri.
În acest caz am reușit să încapă o sută zece țevi! Țeava de azbest cu un diametru de două sute de milimetri și un alezaj uniform a contribuit la acest lucru. Sau se poate folosi o țeavă de tubulatură cu un diametru de nouăzeci de milimetri sau chiar de șaizeci și trei de milimetri. Există acum pompe submersibile cu un diametru de cincizeci de milimetri!
Astfel, țevile cu filtru au coborât până la optsprezece metri – cu ușurință – și până la douăzeci de metri cu apă! Obiectivul a fost atins pe jumătate. Între țeava de azbest și a noastră am făcut o umplutură de nisip de râu. Ne-am coborât pompa pentru a balansa puțul. La început, argila cu nisip fin „mergea” ca un praf.
Apa se terminase! Pompa capta aer, iar debitul anterior nu mai era posibil! După trei ore de spălare și spălare a puțului, pompa a început să funcționeze în mod constant, iar apa a devenit mai ușoară. Slavă Domnului. Există întotdeauna factorul noroc în această meserie. Se poate face totul conform tehnologiei și în timp util, dar dacă „sus” nu se „vrea” – sensul giratoriu este garantat!
Asta e tot. Am legat și am coborât o nouă pompă pentru puțuri de mare adâncime. Cea veche a fost lăsată pentru orice eventualitate. Am scris documente de garanție. Am primit o estimare. A durat aproape patru ore să ajungem acasă. Cu toate acestea, a fost un drum lung!
Reparații de curățare a puțurilor Bucuresti-Ilfo Repararea, curățarea și reanimarea puțurilor. Repararea apei. Repararea, curățarea și reanimarea fântânilor. Repararea apei.
Repararea curățarea de curățare a puțurilor de resuscitare =a observat zburat de timp. Au trecut patru ani de la finalizarea lucrărilor de reanimare a sitului. Puțul nu s-a colmatat, iar debitul nu a scăzut. Au existat probleme cu noua pompă adusă. Clientul a asigurat că au existat urme de petrol în apa din puț în timpul funcționării acestei pompe. Testul pe bancă nu a relevat nimic. A trebuit să cumpărăm o altă pompă. Produsele chinezești ieftine sunt bune doar din punct de vedere al prețului și al oportunității de a juca ghinion.
Așadar, tehnologia noastră de reparare a puțurilor dă roade. Este relativ scump. Mult mai scump decât, să zicem, un serviciu de spălare de urgență a puțului. Dar funcționează, spre deosebire de spălare.
puțToate celelalte informații despre cum să restabilești debitul unui puț
De ce trebuie să curățăm fântâna?
Vom încerca să vă explicăm de ce și de ce este necesară o curățare a forajului. În timpul exploatării, fundul puțului tinde să se înnămolieze, apar depozite de nisip, iar plasa și carcasa puțului încep să crească. Dacă fântâna nu este curățată pentru o perioadă lungă de timp, aceste fenomene nu fac decât să crească. Roca care formează zona de recepție a apei dintr-un puț calcaros va înceta, în timp, să mai lase să treacă apa. În plus, în acest caz, cea mai neplăcută variantă este, de asemenea, previzibilă – prăbușirea arborelui deschis, ca urmare a faptului că roca poate bloca complet echipamentul de pompare. Curățarea unei găuri de foraj nu va fi de ajutor; livrarea apei se va opri complet, iar reabilitarea găurii de foraj deteriorate sau forarea uneia noi va fi necesară, cel puțin.
Ca urmare a unui arbore prăbușit, de regulă, pompa nu reușește, deoarece motorul său nu este proiectat să funcționeze în gol, fără apă și poate arde, iar pompa însăși este blocată într-o fântână, iar pentru a o ridica prin eforturi proprii – un caz fără speranță. Ce se întâmplă ca urmare: fântâna nu funcționează, trebuie să forați una nouă, pompa este defectă și va trebui să o schimbați, site-ul pentru o perioadă nedeterminată rămâne fără alimentare cu apă. Și toate acestea pentru că nu s-a făcut curățarea regulată a unei crăpături, deoarece proprietarii unui site nu s-au gândit sau nu au știut despre asta.
Desigur, varianta cea mai complexă și nu foarte frecventă a evenimentelor, dar are un loc „să fie”. Prin urmare, recomandăm și sfătuim cu tărie proprietarilor de puțuri de apă să contacteze profesioniștii la primele semne de schimbări în volumul de alimentare cu apă sau în gustul acesteia, sau la apariția altor motive. Vom corecta situația înainte de momentul critic.
Tipuri de poluare a puțurilor
Acum, să luăm în considerare principalele tipuri de contaminare a puțurilor de apă, a căror curățare este atât de necesară pentru fiecare proprietar de sisteme autonome de alimentare cu apă. Ei bine, și, desigur, modalități de curățare, deoarece există mai multe motive pentru poluare, iar metodele de combatere a acestora ar trebui să fie diferite.
Este demn de remarcat faptul că, de obicei, contaminarea fântânilor este complexă, adică, în cele mai multe cazuri, există mai multe surse de probleme. În primul rând, fântânile trebuie curățate de nisip și de rocile care formează acvifere. Compoziția și caracteristicile apei afectează apariția ruginei și a depozitelor minerale, astfel încât curățarea puțului necesită și îndepărtarea acestora. Materia organică. Materia organică este inevitabil prezentă atât în roca acviferului, cât și în apă, provocând contaminarea perforațiilor din sistemele de admisie ale grupului de pompare. Acești contaminanți duc la o uzură mai mare a echipamentului de pompare și chiar la defectarea pompei, ceea ce face ca întregul sistem să nu mai funcționeze. Într-un astfel de caz, curățarea puțului este pur și simplu necesară în regim de urgență.
Util de știut! Vă sugerăm să citiți articolele tematice
Eșecuri frecvente ale puțurilor
Dacă ați abandonat fântâna pentru că ați pierdut nevoia de multă apă, cel mai ușor este să restaurați o astfel de fântână. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să analizați apa, să curățați și să spălați fântâna și să folosiți un produs chimic special, dacă este necesar.
Atenție! Calitatea apei se deteriorează după utilizarea reactivului. Veți avea nevoie de 12 ore pentru spălarea sistemului, după care veți putea consuma apa, cu excepția cazului în care se indică altfel pe ambalajul reactivului.
Dacă gaura de foraj este spartă și ați renunțat la ea din lipsă de fonduri sau de timp. Primul lucru care trebuie făcut este să contactați specialiști care vor efectua o examinare completă a puțului și vor diagnostica toate sistemele. Aceștia vor putea să determine cu ușurință cauza defecțiunii structurii hidraulice și să vă ofere opțiuni pentru o soluție. Cele mai frecvente defecțiuni sunt:
Înfundarea;
Funcționarea defectuoasă a pompei;
Conducte uzate în coloana de puț;
Erori în instalarea sau proiectarea sondei.
Pentru a rezolva singur aceste probleme, va trebui mai întâi să efectuați un diagnostic și să determinați care este defecțiunea care a cauzat defecțiunea întregului sistem.
Diagnosticarea defecțiunilor de către dumneavoastră
Primul lucru de care trebuie să ne dăm seama este că autodiagnoza defecțiunilor este o metodă de eliminare. În astfel de cazuri, trebuie mai întâi să vă asigurați că problema este în gaura de foraj. Pentru a face acest lucru, deconectați sistemul de distribuție a apei de la forajul de foraj și conectați un furtun simplu. Dacă presiunea este în continuare slabă, problema se află de fapt în puț.
Următorul pas este verificarea pompei. Va trebui să scoateți pompa din puț și să o înlocuiți cu o alta de care sunteți sigur; dacă nu se produce nicio schimbare, atunci pompa este în stare de funcționare și cauza trebuie căutată în altă parte.
Pur și simplu nu este posibil să se verifice puțul de foraj fără o pregătire de specialitate și fără echipamentul potrivit. Aveți nevoie de specialiști care, folosind metode electronice de detectare sau geofizice, examinează întregul șir de conducte.
După ce ați exclus defecțiunea pompei și v-ați asigurat că problema provine de la fântână, puteți curăța fântâna cu propriile mâini în speranța că este vorba doar de sedimentare. În caz contrar, va trebui să apelați la profesioniști și să apelați la serviciile acestora.
Reabilitarea unei găuri de foraj cu propriile mâini
După cum am menționat mai sus, nu poți face prea multe cu mâinile tale, dar ar trebui totuși să încerci să reanimezi fântâna. Iată care sunt cele mai eficiente trei moduri de a curăța fântâna:
Spălare cu o pompă.
Utilizarea unei rigole.
Curățarea cu o mică pompă vibratoare.
Cel mai simplu este să trageți apa. Acest lucru ne va ajuta dacă filtrul nu este deteriorat, ci doar înfundat.
Spălare cu o pompă
Acest lucru va necesita un volum mare de apă curată. Un vecin sau cea mai apropiată fântână vă poate ajuta în acest sens. Dacă aceste metode nu sunt disponibile, încercați să obțineți multă apă într-un alt mod. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să introduceți pompa într-un rezervor cu apă curată și furtunul care vine de la pompă în puț.
Porniți pompa pentru a pompa apa din rezervorul de apă limpede în puț. Presiunea apei trebuie să fie suficient de puternică pentru a ridica tot nămolul acumulat pe fundul apei. Țeava de foraj se va umple rapid cu apă și va ieși în timp ce aruncă particule de murdărie. Procesul este finalizat atunci când în câteva minute curge apă limpede și cristalină.
Utilizarea scurgerii pentru jgheaburi
Puteți face sau cumpăra un jgheab. Jgheabul cu stuf este un dispozitiv bazat pe un tub cu o grilă pe o parte și o șaibă pe cealaltă parte. Nu este neobișnuit să se taie dinții din partea de jos a tamburului, care ajută suplimentar la desprinderea nămolului liber.
Pentru a folosi tija veți avea nevoie de un asistent și de un troliu. Troliul este atașat la o buclă specială în partea superioară a tamburului. Troliul și un asistent sunt utilizați pentru a coborî tija până la fundul găurii de foraj, pentru a o ridica cu 0,5 m și apoi pentru a o coborî brusc. Noroiul de pe fundul găurii de foraj este ridicat și cade în tijă.
Apoi, spumiera poate fi îndepărtată și curățată. În funcție de volum, pot fi îndepărtate până la 500 de grame de nisip și nămol la un moment dat. Mulți oameni consideră această acțiune ineficientă, dar o folosesc în continuare pentru curățarea puțurilor datorită simplității și costului redus al acestei metode.
Curățarea cu o pompă vibrantă
Aceasta este o metodă foarte eficientă și cu costuri reduse. O pompă mică cu vibrații poate fi foarte utilă, cum ar fi seria Baby Boy, care este coborâtă în puț până când ajunge la nivelul filtrului și este pornită. Când pompa funcționează, solidele vor fi ridicate de pe fundul puțului și de pe pereții filtrului și vor intra în pompă. Pompa le expulzează apoi prin furtun în exterior.
Atenție! În timpul utilizării pompei de vibrații, este necesar să se urmărească supraîncălzirea motorului electric și înfundarea pompei în sine. Pompa trebuie să fie scoasă periodic și curățată de murdărie.
Acestea sunt cele mai eficiente moduri de a repara sau de a resuscita o fântână veche. Pentru alte acțiuni veți avea nevoie fie de experiență, fie de consiliere și asistență de specialitate. Dar chiar și cu aceste metode simple, veți putea restabili alimentarea cu apă a casei dvs. suburbane sau cel puțin să eliminați cele mai multe probleme care pot fi rezolvate.